Kategorier
Artiklar

Hyra lägenhet Göteborg – tips och råd

Hur ska man egentligen hitta en lägenhet att hyra i Göteborg, vad ska man tänka på om man hittar en sådan och vad är egentligen rimligt att betala i hyra? Göteborg är liksom Stockholm en stad där det, ur vissa avseenden, påminner om Vilda Västern på bostadsmarknaden.

Många, i synnerhet, yngre människor lever lite i limbo och i en kappsäck: man bor under kortare perioder i olika lägenheter och har genom detta svårt att på allvar etablera sig i staden och att stadga sig. Vi tänkte här nedan ge några råd kring att hyra lägenhet i Göteborg och vad man ska undvika om man söker en sådan. Enklast blir det om vi radar upp punkter som visar på hur du ska tänka – enligt följande:

  • Undvik att bli lurad. En given punkt, men ändå värd att poängtera. Att hyra lägenhet i Göteborg innebär att man löper en risk för att bli lurad – på fler än ett sätt. Det värsta är att man exempelvis kan betala hyra i förskott och en avgift för deposition för en bostad som sedan inte visar sig finnas; och där personen man givit pengarna är försvunnen. Klantigt? Till viss del, men man måste också vara medveten om att de bygger på en desperation. Låter det för bra för att vara sant så är det mest troligt också det: var skeptisk!
  • Rätt hyra. Även om du hyr i andrahand så har du rättigheter. En hyra ska vara skälig och baseras på kostnader för drift och kapital som ägaren av bostaden har. Det ska aldrig vara ocker och du kan med fördel dra ett sådant ärende vidare. Det bryter mot lagen.
  • Använd en förmedling. På internet finns förmedlare av hyreslägenheter i andra hand och fördelen med att använda dessa är att alla är noggrant kontrollerade. Både hyresgäster och hyresvärdar kollas upp och man måste verifiera sig med exempelvis bankid. All betalning sker via förmedlaren och genom detta skapas en säkerhet. Dessutom så finns det viktigaste också: en massa intressanta objekt i alla tänkbara storlekar och prisklasser.
  • Var mindre kräsen. Som ung så kan du kanske inte förvänta dig en etagevåning på Avenyn för 5000 kronor i månaden. Du kan genom att sänka ribban lite också skaffa dig bättre möjligheter att hyra lägenhet. Göteborg är en storstad och med detta kommer också utmärkta kommunikationer som gör att du tar dig från punkt A till punkt B på nolltid – oavsett var dessa är belägna. Att bo en bit utanför stan ger lägre hyra.
  • Godkännande. Se alltid till att den lägenhet du ska hyra också har tillstånd för att hyras ut. Detta gäller både för bostadsrätter och hyresrätter. Hyresvärden måste kunna visa dig ett tillstånd på att du får bo i lägenheten och för att erhålla detta måste han också ha angett beaktansvärda skäl. Du ska aldrig hyra om det inte finns ett godkännande från BRF eller Hyresgästförening.